26 Ocak 2014 Pazar

MALAY




Zonguldak yöresine ait olan Malay; Eskisi kadar pek sık yapılmasa da unutulmuş değil ; Zonguldak mutfağının vazgeçilmez ve çok sevilen bir lezzeti..
Sizde denemek istiyorsanız buyrun tarife :))

Malzemeler:

Yarım kilo mısır unu
Yaklaşık 5 su bardağı su
Tuz

Üzeri için:
Erimiş 50gr Tereyağı
Kavrulmuş Ceviz

Yanında ise ; Yoğurt  tavsiye edilir :)

Suyu tencereye alın ve tuzunu ekleyin.
Kaynayan suya yavaş yavaş mısır ununu ekleyin.
Tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırın.
Pürüzsüz bir kıvamda olması gerekiyor ,bunu için biraz kuvvet gerekli
10-15  dk civarı karıştırdıktan sonra yumuşak bir kıvam alan malayı ocaktan alın.
İki kaşık yardımıyla ceviz büyüklüğünde parçaları servis tabağına alın.
Üzerine tuzla eritilmiş tereyağını gezdirin.
İsteğe bağlı cevizi tereyağına ekleyip kavurun ve yine üzerine gezdirin.
Afiyet Olsun ..

KREMALI TAVUK ÇORBASI



 Malzemeler:

1 litre pişmiş tavuk suyu
1 kase kadr tavuk göğsü (ince çimdiklenmiş)
 3 yemk kaşığı sıvıyağ
2 yemk kaşığı un
2 yemk kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 diş sarımsak
tuz


Tavuk suyunu tencereye alın.
Ayrı bir kasede yumurta, un ve yoğurdu iyice çırpın bu karışımı çorbaya karıştırarak dökün.
İnce kıyılmış sarımsağı ve çimdiklenmiş tavukları ekledikten sonra kaynamaya bırakın.
Baharatlarını ekleyin..
Servise hazır..

PATATES YATAĞINDA TAVUK



Malzemeler:

2  adet orta boy patates
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım su bardağı süt
tuz

Üzeri için:

1 adet tavuk göğsü
1 adet yeşil biber
1 adet domtes
Tuz
sıvıyağ
karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
kırmızı biber


Patatesi soyup küp küp doğrayın ve haşlayın.
İyice yumuşayan patatesi ezin.
Bir tencereye tereyağını koyup eritin.
Üzerine ezilmiş patatesi ekleyin.
Tuz ve karabiberini atın ve bir iki kez çevirin.
1 bardak sütü ekleyin. Süt ve patates kıvam alnca ocağın altını kapatın.
Bir tavaya 3 yemek kaşığı kadar sıvıyağı koyup kızdırın.
Kuşbaşı tavuk göğsünü tavaya alıp kavurmaya başlayın.
Kızarmaya başlayan tavuk etlerine biber ve domatesleri tuz ve karabiberi ekleyin.
5 dakika daha kavurup altını kapatın.
Geniş bir servis kabına patates püresini alıp yayın.
Üzerine  tavuk etlerini serin.
En üste de kızartılmış tereyağı ve pulbiberi döküp sıcak  servis edin. :)


SÜT ŞERBETLİ TATLI




Hafif ve şerbetinden dolayı mis gibi süt tadı olan bir tatlı oldu denemenizi tavsiye ederim (:

Malzemeler:

4 yemek kaşığı şeker
4 yemk kaşığı irmik
4 yemek kaşığı un
3 yumurta
vanilya
k.tozu
1 tatlı kaşığı limonsuyu

Şerbeti İçin:

4 su bardağı süt
1 su bardağından biraz az şeker
krem şanti( 1 su bardağı süt)

Şeker ile yumurtaları iyice çırpın.
İrmik ,un k.tozu,vanilya ve limonsuyunu ekleyin tekrar çırpın.
Isınan fırına atın.
Diğer yandan 1 su bardağı sütü ocağa alın ve şekeri ekleyerek eritin.
Kaynayan sütü 3 su bardağı soğuk olan süte karıştırın.
Kek sıcakken üzerine dökün.
Bir kapta kremşantiyi hazırlayın kıvamını ayarlamak için10 dk kadar buzdolabında bekletin.
Soğuyan tatlının üzerine yayın.Soğuk olarak servis edin... :)





YALANCI SU BÖREĞİ














Malzemeler:

5 adet yufka
1 büyük kase peynir
1,5 su bardağı süt 
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı su 
3 adet yumurta 
4-5 dal maydanoz











 Bir kaba peyniri ve ince kıyılmış maydanozları koyun karıştırın
Başka bir kaba yumurtaları kırıp çatalla çırpın. Üzerine süt, su ve sıvı yağı ilave edin.
Fırın tepsisini yağlayın. İlk yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde tepsiye serin.
Üzerine bir miktar sos sürün.İkinci yufkayı ortadan ikiye bölün.
Parçaları tamamıyla sosa batırın.
İki parçayı da yanyana, ilk yufkanın üzerine yerleştirin.
Aynı işlemi 3. yufka için daha yapın.Peynirli iç harcı koyup yayın.
4. yufkayı da ortadan ikiye bölün. Parçaları sosa batırın. İç harcın üzerine yerleştirin.
Son yufkayı ise bölmeden sosa batırın. Tepsinin üzerine bütün olarak yayın.
İlk yufkanın kenarlarda sarkan kısımlarını içeri doğru yerleştirin.
Su böreğini fırına atmadan dilimleyin.Kalan sosu böreğin her tarafına gelecek şekilde dökün.
Arzuya göre susam ve çörek otu serpin.
Böreği 20 dakika dinlenmeye bırakın.
200 derecede ısıtılmış fırında, altı ve üstü kızaracak şekilde 40 dakika pişirin
Afiyet olsun!

ÇİKOLATA (Glazürlü) PASTA



Canım Babacığımın 51.yaşı için bu pastayı yapmak istedim ..Pasta yapmak harika hissettiriyor ,birde sevdiklerin için yapıyorsan hele nasıl da mutluluk verici..Allah babalarımızı başımızdan eksik etmesin inşallah..


Malzemeler:

Pandispanya için :
4 adet yumurta
4 türk  kahve fincanı şeker
4 türk kahve fincanı un
1 kahve fincanı su
1 paket kabrtma tozu


Kreması için:
1 paket pasta kreması
1 paket kakaolu krem şanti
2 su bardağı süt (şanti için)
1 su bardağı süt (keki ıslamak için)
bitter çikolata

Üzeri için:
1 paket  siyah glazür 
rendelenmiş çikolata


Pastanın keki için önce yumurta sarıları ile şekeri iyice çırpın.
Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını bir fiske tuzla blendr ile krema haline getirin.
Yumurta sarısının üzerine un k.tozu ve su ekleyin tekarr çırpın.
Son olarak yumurta beyazını ekleyin cok az daha çırpın.
Yağlanmış tepsiye pandispanyayı dökün.
Isınmış fırına atın.

Soğuyan pandispanyayı süt ile ıslayın ben sütün içine muz rendesi ekleyerek ıslatıyorum güzel oluyor.
Kakaolu kremşantiyi ara katına kullanın ve bitter çikolata parçalarını yerleştirin.
Arzuya göre mevsim meyveleride ekleyebilirsiniz.
Üzerini vanilyalı pasta kreması ile kaplayın.
Sonra eritilmiş glazürü donmadan hızlıca pastanın üzerine dökün.
(Glazürün yapılışı paketin arkasında yazıyor.)
Üzerini rende çikolata ile süsleyin.




ELMALI CEVİZLİ KURABİYE



 Malzemeler:

 125 gr. tereyağı
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1.5 çay bardağı şeker
1 su bardağından biraz az nişasta
1 çay bardağı sıvıyağ
3.5 su bardağı un
1 paket k. tozu
1 vanilya

İç Malzemesi için:

3 adet elma
4 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz

Bütün hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur elde edin..
Unu yavaş yavaş ekleyin miktarı kıvamına göre değişebilir.
Hamuru biraz dinlendirin; bu arada iç harcı hazırlayın.
Elmayı rendeleyin,şekeri katın, suyunu çekip karamelize olana kadar pişirin..
Tarçın ve cevizini de ekleyip soğumaya bırakın.
Hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parça alıp, açın.
Uç kısmına boylamasına, bıçakla çizikler atın.
Boş kalan kısma elmalı cevizli içten koyup sarın.
Hafifçe  büküp ay şekli verin.Yağlanmamış tepsiye dizin.
180 derecelik önceden ısınmış fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri serpin.(Kurabiye soğuk olacak)

VİŞNE SOSLU CHEESECAKE



İşyerindeki arkadaşlarımın çok beğendiği bi cheesecake oldu buyrun tarifee :)

Malzemeler:

Tabanı için:
1,5 paket burçak bisküvi
50 gr erimiş tereyağı
2 yemek kaşığı süt

İç Dolgusu 1 için:
2 yumurta beyazı
3 çorba kaşığı toz şeker

İç Dolgusu 2 için:
1,5 kahve fincanı şeker
2 yumurta
Bir kase dolusu labne
1 kahve fincanı krema
1 çorba kaşığı nişasta
1 limon kabuğu rendesi
1 vanilya

Vişne Sosu için:

1 vanilyalı puding
3 su bardağı vişne suyu





Bisküvileri rondodan geçirin.
Tereyağını eritin, süt ile birlikte bisküviye ekleyin.
Yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kalıba harcı koyun ve elinizle iyice bastırın.
Yarım saat buzdolabında bekletin.

İç dolgusu için ilk olarak 2 yumurta beyazıyla 3 kaşık şekeri mikserleyin,kenarda bekletin.
İkinci olarak 1,5 kahve fincanı şekerle 2 yumurtayı da mikserleyin.
Sırasıyla labneyi,kremayı,nişastayı,vanilyayı ve limon kabuğu rendesini ekleyin.
Tekrar mikserle çırpın.
Kenarda beklettiğiniz ilk karışımı ekleyin, kaşık yardımıyla karıştırn ve iç dolgumuz hazır..

Dolaptan çıkardığınız tabanın üzerine dökün.
Fırının başka bölmesine su dolu bir kap yerleştirin.(Bu işlem hamurun gerilmesini önler.)
120 derece fırında 100 dk pişirin.
Üzeri kızarınca fırından alın ve soğumaya bırakın.

Vişne sosu için tencereye vişne suyunu alın ve pudingi hazırlayın.
Koyu kıvamını alınca altını kapatın ılımaya bırakın.
Ilık olan pudingi kekin üzerine yayın kalınlığını arzuya göre ayarlayın, hepsini kullanmayın.
Cheesekeki buzdolabında 1 gün bekletin.
Dilimleyerek servis edin..











PUF (FİNCAN BÖREĞİ)




 Malzemeler:

2 su bardağı un
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı ılık su
 beyaz peynir


 Havuz şeklinde açtığınız una yumurta su ve tuzu ekleyerek yoğurun.
Yumuşak bir hamur olana kadar gerekirse su ya da un ekleyin.
Hamuru 4 parçaya bölün,servis tabağı büyüklüğünde herbirini açın.
Şekildeki gibi hamurun 7-8 yerine peynir yerleştirin.
Üzerini 2.parça ile örtün.
Fincan yardımıyla hamuru kesin.
Diğer  2 hamurada aynı işlemi uygulayın.
Kızgın sıvıyağda altını üstünü kızartın.
Peçete koydugunuz servis tabağına alın.
Sıcak servis edin.
(: